Leonberger Standard

FCI - Standard alapján  Nr. 145/04. 01. 1996/D - saját képekkel illusztrálva ©

Eredet : Németország
Az érvényes originálstandard publikációjának dátuma : 1996. 04. 01.
Felhasználási kör : házőrző- , kísérő- és családi kutya

F.C.I. besorolás : 2 , csoport - pincsek és schnauzerek, molosszusok és svájci pásztorkutyák
2.2 szekció - molosszusok, hegykutyák, munkavizsga nélkül

Rövid történeti áttekintés :

A 19. század harmincas éveinek végén, negyvenes éveinek elején Heinrich Essig , Leonberg bei Stuttgart városi tanácsosa keresztezett egy fekete-fehér újfundlandi szukát egy a Nagy St. Bernát kolostor menedékházából származó úgynevezett “ Barry”-kannal . Később ehhez jött még egy Pireneusi-hegyikutya .Ez nagyon nagy, túlnyomórészt hosszú, fehér szőrű kutyákat eredményezett .Essig célja egy oroszlánhoz hasonlatos kutya volt. Az oroszlán Leonberg városának címerállata.
Az első, valóban “Leonberger”-nek nevezett kutyák 1846-ban születtek . Ezek
egyesítették magukban a kiinduló fajták kitűnő tulajdonságait. Már röviddel ezután sok ilyen kutyát adtak el Leonbergből státuszszimbólumként az egész világba . A 19. század végén Baden-Württenberg tartományban a leonberger-t kiváltképpen parasztkutyaként tartották . Sokat magasztalták az őrző- és egyéb alapvető tulajdonságait.
A két világháborúban és a háború utáni szűkös időkben a tenyészkutyák száma drámaian visszaesett . Ma a leonberger egy kitűnő családi kutya , amely modern életünk minden igényének megfelel.

Általános megjelenés :
Az eredeti felhasználási célnak megfelelően a leonberger .nagyon nagy , erős, izmos, ám mégis elegáns kutya . Harmonikus testfelépítés és öntudatos nyugalom, ám mindazonáltal élénk temperamentum tünteti ki a kutyát .
Különösen a kanok hatalmasak és erőteljesek.

Arányok:

marmagasság a törzshosszúsághoz : 9:10
a mellkasmélység megközelíti a marmagasság felét

Magatartás és karakter (Wesen ):
Családi kutyaként a leonberger a mai lakó és életfeltételek között egy kellemes partner , amely nehézségek nélkül mindenhová magunkkal vihető , és amely kimondott gyerekszerettel tünteti ki magát . Se nem gyáva, se nem agresziv .
Kísérőkutyaként egy kellemes, hűséges és félelmet nem ismerő kísérő minden életszituációban .
A
megkívánt jellemszilárdsághoz különösen a következők tartoznak : magabiztosság és korlátlan higgadtság közepes temperamentum ( többek között játékösztön is ) , engedelmességi készség , jó tanulási- és emlékezőképesség , zaj iránti érzéketlenség .

Fej :
Egészében tekintve mélyebb, mint amilyen széles , és inkább hosszan elnyújtott mint tömzsi ; a Fang viszony az Oberkopfhoz /fejtetőhöz/ 1:1 . A bőr mindenütt feszes, nincsenek homlokráncok.

Fejtető :
Profilból és elölről nézve kevéssé domború , a törzsnek és a végtagoknak megfelelően erős , ,de nem nehéz. A hátsó része nem lényegesen szélesebb, mint a szemeknél.
Stop :
Világosan felismerhető, de csak mértékletesen -közepesen kidolgozott

Arckoponya :
Orr: fekete
Fang :
Inkább hosszú, sosem hegyesen végződő ; az orrhát egyenletesen széles , sosem besüllyedő, inkább gyengén domború ( ramsnasig - kosorrhoz hasonló)
Ajkak:
Feszesek, feketék . Az ajakzug zárt.
Állkapocs/Fogazat :
Erőteljes állkapocs tökéletes, szabályos és teljes ollóharapással , a felső fogsor térköz nélkül zárul az alsóra, a fogak függőlegesen állnak , 42 egészséges, a fogképletnek megfelelő foggal ( az M3. hiánya tolerált ) fogóharapás megengedhető . Az alsó állkapocsban a szemfogaknál semmi beszűkülés /befűződés .

 

helyes fogazat

helyes

Pofa :
Csak kevéssé fejlett.
Szemek :Világosbarnától lehetőleg sötétbarnáig ,ovális, sem mélyenfekvő sem előreugró, egymáshoz se túl közel se túl messze álló, szemhéjak feszesek , a kötőszövet nem látható, a szem fehére ( a bőrszövet ????? látható része ) nem vöröses színű.
Fülek :
Magasan és nem szélesen hátul/ nagyon hátul (weit hinten ) ???? tűzött , lógó, középnagy, feszes , húsos.
Nyak:
Lágy ívben, törés nélkül megy át a marba, inkább hosszúkás, mint tömzsi , A gégénél a bőr nem lóg.

Test :

Mar:
Kidolgozott, kifejezett , különösen a kanoknál .

Hát:
Feszes , egyenes, széles.

Ágyék :
Széles, erős, jól izmot.
Far.

Széles, viszonylag hosszú, lágyan lekerekített , folyamatosan átmegy a farktőbe, semmiesetre sem túlépített.
Mellkas:
Széles, mély, legalább könyökmagasságig érő, nem túl hordóalakú, inkább ovális .
Alsó oldalvonal:
Csak enyhén felhúzott.
Farok:
Nagyon gazdagon szőrözött, állásban egyenesen lóg, mozgásban is csak enyhén felgörbített, és lehetőleg nem a hátvonal meghosszabbításán felül hordott.

helyes faroktartás


Végtagok :
Nagyon erős, különösen a kanoknál.

Elülső végtagok :

Lábak :
Egyenesek, párhuzamosak, és nem szűken állóak .
Váll / Felkar .
Hosszú, ferdén elhelyezkedő, egymással nem túl tompa szöget képező , jól izmot. Könyökkel összesimuló.
Lábak középső része :
Erős , szilárd, elölről nézve egyenes, oldalról nézve közel függőleges .
Mancsok .
Egyenes állásúak, ( sem kifele, sem befele nem fordulnak ) gömbölyded, zárt. Az ujjak jól domborodnak, fekete ujjpárnák.

Hátulsó végtagok:

Lábak :

Hátulról nézve párhuzamos állású, nem túl szűk. A csánk és a mancsok sem kifele sem befele nem fordulnak . Farkaskörmöknek el kell távolítva lenniük.
Medence :
Ferdén fekvő.
Felső combok:
Meglehetősen hosszú, ferdén elhelyezkedő, erősen
izmolt. A comb és az alsó lábszár határozott szögelést képeznek .
Csánk :
Erős, határozott szögelés az alsó lábszár és a lábközép között.
Mancsok :
Egyenesen álló, csak kissé hosszúkás, ujjak domborúak, ujjpárnák feketék.
Járásmód:
Tértölelő, egyenletes mozgás minden járásmódban , határozott előrelépés és jó lendület.
Lépésben és ügetésben , elölről és hátulról nézve ,
egyenes vonalú végtagvezetés.

Szőrzet :

Minőség:

Közép puhától a durváig, bőségesen hosszú , testhez simuló, választék nélkül. Mindenhol , a jó aljszőrzet ellenére a test körvonalait felismerhetően hagyja. Sima , a gyengén hullámos még megengedett , a nyaknál és a mellkasnál - különösen a kanoknál - sörényt képez. A mellső lábak határozottan szőrözöttek, a hátsó lábakon kifejezett gatya .

Színek:

Oroszlánsárga, vörös, vörösesbarna, még a homokszínű is, ( fakósárga, krémszínű) és ezek minden kombinációja, mindenkor fekete maszkkal. Fekete szőrvég megengedett, mindazonáltal a fekete nem lehet meghatározó a kutya alapszínére nézve. Az alapszín kivilágosodásai a farok alsó részén, a nyaki fodornál , a mellső láb zászlóin és a gatyán nem lehetnek olyan határozottak, hogy az alapszínnel való harmóniát zavarnák. Egy kis fehér mellfolt, vagy vékony mellcsík és fehér szőr az ujjaknál tolerált.

Marmagasság :

Kanok 72-80 cm .ajánlott középmérték 76 cm.

Szukák 65-75 cm, ajánlott középmérték 70cm.


Hibák :

A fenti pontoktól való minden csekély eltérés hiányosságként, minden határozott eltérés hibaként értékelendő. Az értékelésnek pontos viszonyban kell állnia az eltérés mértékével, és figyelembe kell vennie, hogy mennyiben érinti az a lényeges dolgokat ( elsősorban magatartást, típust, harmóniát , mozgást) .
Kizáró hibák :
Gyáva és agresszív kutyák, kutyák erős anatómiai hibával,(pl.: kifejezett tehénállás (Kuhhessigkeit) kifejezett pontyhát , erősen süllyedt hát, a mellső mancsok extrém kicsavarodása, teljesen elégtelen szögelés vállnál, könyöknél, térdnél vagy csánknál , kevesebb fog ( kivéve M3) előreharapás vagy hátraharapás , egyéb harapáshiba , erősen gyűrűs farok, vagy túl magasan gyűrűző farok , göndör vagy erősen hullámos szőr , színhibák, ( barna, vagy barna orr és barna ujjpárnák, black & tan, fekete, ezüst, vadszín.

ÉRDEKLŐDÉS